Bezienswaardigheden in de omgeving.

Natuur:

Het duingebied “Les Vertes Fosses”

De huizen in Hameau Tranquille zien uit of grenzen aan het natuurgebied Les Vertes Fosses. Dit is in het bezit van het Conservatoire Littoral, een organisatie die te vergelijken is met natuurmonumenten in Nederland.

Een uitgebreide beschrijving treft u aan op deze Franse site

U kunt door dit gebied vrijelijk wandelen. Als u richting Le Rozel loopt kunt u via het oude douanierspad, dat deel uitmaakt van de GR223,  over de Cap du Pou heen, waar bovenop het beeld staat van Stella Maris.

Stella Maris, Sterre der Zee.

De kaart van de GR223 treft u hier aan.  Door in- en uit te zoomen kunt u de delen in de omgeving van Surtainville bekijken,

Haven(dag)tochtje

Vanuit Surtainville rijdt u in noordelijke richting via les Pieux in de richting van Flamanville. Daarna kiest u voor Dielette,
Het haventje van Dielette is door Nederlanders uitgegraven en voorzien van een drempel, waardoor de boten ook bij eb blijven drijven. Voor meer informatie kunt u hier terecht.

Als U verder langs de noordelijke kust rijdt  via Biville is een wandeling door Les Dunes de Biville, met een bezoek aan het rustieke kerkje  een must. Van daaruit gaat u langs de kust verder naar Vauville.
De botanische tuin is van april t/m september dagelijks van 14.00 tot 18.00 uur te bezoeken. Het tarief bedraagt 9,50 € p.p. Kinderen onder de 18 jaar betalen 4,00 €  p.p.
U vervolgt uw weg naar Le Nez de Jobourg  en van daaruit gaat u richting Cherbourg. Nu  komt U langs het kleinste haventje van Frankrijk, Port Racine.

Cherbourg met zijn haven is een bezoek zeker waard. Bij de draaibrug, die op geregelde tijden opengaat, liggen bootjes waarmee u een tour door de haven kunt maken. Een boottocht door de Rade de Cherbourg kunt u hier reserveren.

De Val de Saire

Deze streek is ook de moeite waard voor een dagtrip. Prachtig natuurschoon, pittoreske dorpjes, bosrijk en watervallen.
Rij richting les Pieux en kies daarna richting Cherbourg. Volg daarna de borden Briquebosc. GA van daaruit naar Le Vast, waar een prachtige waterval is (op privéterrein).
Het heuvelland eindigt abrupt. Ga naar La Pernelle en geniet daar van een geweldig panorama.
Het uiterste noordoostelijke hoekje van de val de Saire bestaat uit graniet dat reikt tot Barfleur. Dit vissershaventje met de titel ‘een van de mooiste dorpen van Frankrijk’ is getooid met granieten huizen. Ook de kaden met kreeftenfuiken geven het stadje een mooie aanblik.
Ten noorden van Barfleur is een ritje naar de vuurtoren van Gatteville een must. Zowel in Barfleur als in Vaast la Hougue zijn bekend om hun visrestaurants.

KASTELEN

Het kasteel van Flamanville

Het park bij het kasteel van Flamanville is het gehele jaar geopend en de toegang is gratis. Het kasteel zelf is alleen geopend als er een kunstexpositie wordt gehouden.Bij de hoofdingang staat de woning van de toezichthouder. Die is in juli en augustus geopend voor informatie en op de verdieping worden regelmatig schilderijen tentoongesteld.

Flamanville

Klik hier voor de kaart en de routeplanner.

Het kasteel van Pirou

Het Château Fort de Pirou is gebouwd in de 12e eeuw op een geconstrueerd eiland en omring door drie slotgrachten .
Dit Château is het oudste Normandische versterkte kasteel. De legende ” Oies de Pirou – de ganzen van Pirou” voert terug naar de invasies van de Vikingen. Het Tapijt van Pirou, waarbij met wol op linnen in de stijl van het Tapijt van Bayeux is geborduurd, legt de relatie met de strijd van de Normandiërs van de Cotentin in Zuid-Italië.
Sinds 1986 werd het onder leiding van priester Marcel Lelégard (1925-1994) gerestaureerd. Aanbevelenswaardig is de bezichtiging van de bakkerij, de ciderpers, de kapel, de hal met het wandtapijt  (van 15-06 tot en met 30-9), de wapenzaal, de eetzaal en de keuken. En er kan er een wandeling over de mooie wal gemaakt worden.

tapijtPirou

Geopend vanaf zaterdag 15 maart 2014
Alle dagen behalve de dinsdag.
van 15 tot 31 maart : 10h-12h en van 14h-17h.
van 1er april tot 30 september : 10h-12h en van 14h-18h30
van 18 oktober tot 02 november : 10h-12h en van 14h-17h.
van 08 tot 11 november : 10h-12h en van 14h-17h.
van 20 décember 2014 tot 4 januari 2015 : 10h-12h en van 14h-17h.

pirou

Zie de site voor de tarieven.

Klik hier voor de kaart en een routeplanner.

Verder zijn er bezienswaardige kastelen bij Martinvast, Urville-Nacqueville (beide betaald), bij Tourlaville het gratis toegankelijke Chateau de Ravelet, het kasteel van Bricquebec, en nog veel meer.

De Mont Saint-Michel

De rit naar de Mont Saint-Michel is de moeite waard. Als men in de buurt komt, ziet men de Mont opstijgen vanuit zee. Het is aan te bevelen via Avranches er naartoe te rijden en dan een stop te maken aldaar bij de Jardin des Plantes.

Parkeren en bezichtigen:

Hiervoor verwijs ik u naar de pagina van de ANWB